Евангельская церковь Христианская Надеждаобъединение Украинская Миссионерская Церковь :: Евангельская церковь "Христианская надежда"Евангельская церковь Христианская Надежда
Евангельская церковь Христианская НадеждаЕвангельская церковь Христианская НадеждаЕвангельская церковь Христианская Надежда


духовно-благотворительный комплекс Христианская Надежда



Доброе семя - сайт журналиста Виктора Котовского

Светлое Радио Еммануил
Главная

Читать другие статьи на эту тему >>

МИЛІСТЬ ГОСПОДА

Валерій АЛИМОВ , 21 березня 2010 року

Милість Господа« І пізнаймо, намагаймось пізнати ми Господа! Міцно поставлений прихід Його, мов зірниці, і Він прийде до нас, немов дощ, немов дощ весняний, що напоює землю » (Ос.6:3).

Усі ми покликані пізнавати Господа, і цей процес триває все наше життя. Нам необхідно пізнати Господа таким, яким Він є насправді, а не таким, яким ми собі Його самі уявляємо.

У пізнанні Бога нам відкриваються різні грані Його характеру. Одна з граней – Його милість. Бог милостивий, і Писання неодноразово про це говорить.

Є, як мінімум, три різні уявлення про Бога і Його характер. Перша категорія людей уявляє собі Бога як суворого суддю.

Можливо, хтось з вас так само як і я, на початку свого духовного життя думав що Бог — суддя. Мені здавалося, що Він строгий і дуже суворий, сидить на своєму престолі як суддя і чекає, коли настане час розібратися з усіма людськими вадами і гріхами. Немає сумніву, що ми усі постанемо перед Ним, але питання полягає в тому, якого Бога пізнаємо ми з вами в процесі нашого життя.

Друга категорія людей думає, що Бог десь там, далеко на небесах, і Йому байдуже, що відбувається на землі. Багато хто робить такий висновок, бо не бачать іноді того, як Бог миттєво >«розбирається» з усіма злими людьми, як Він карає усі злочини відразу ж після їх скоєння, або, спостерігаючи за катаклізмами, що відбуваються, не бачать надприродного божественного втручання і допомоги.

Але є третя категорія людей, які вірять і пізнають, що Бог благий і милосердний. 

Сьогодні я хотів би поговорити про одну з важливих граней характеру Божого, про Його милосердя. « Милосердя Твого, о Господи, повна земля, - навчи Ти мене Своїх постанов » (Пс.118:64). Бог дійсно милостивий по Своїй природі. Розглянемо три основні пункти, що стосуються милості Божої.

1. МИЛІСТЬ Є ЧАСТИНОЮ ХАРАКТЕРУ БОГА

Для підтвердження цього давайте розглянемо декілька місць Святого Писання, що стосуються характеру Бога. « Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я - Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене , і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене і хто держиться Моїх заповідей » (Вих.20:5,6). « І перейшов Господь перед лицем його, та й викликнув: Господь Господь - Бог милосердний, і милостивий, довготерпеливий, і многомилостивий, і правдивий , що дотримує милість для тисяч, що вибачає провину й переступ та гріх, та певне не вважає чистим винуватого, бо карає провину батьків на дітях, і на дітях дітей, і на третіх, і на четвертих поколіннях » (Вих.34:6,7).

У цих місцях Писання сам Господь говорить про Себе, що Він є Тим, який милує, прощає і терпить. Поки ми не пізнаємо Бога серцем, можливо, Бог нам буде здаватись суворим, непримиренним, неприступним, але в міру того як людина наближається до Бога, Бог починає говорити про Свою милість.

« Бог же, багатий на милосердя , через Свою превелику любов, що нею Він нас полюбив, і нас, що мертві були через прогріхи, оживив разом із Христом, - спасенні ви благодаттю » (Еф.2:4,5).

Бог багатий на милість, і Йому не шкода давати її людям. Багатий, це означає, Він має велике багатство милості, і її вистачить усім!

« Хто Бог інший, як Ти, що прощає провину і пробачає прогріх останку спадку Свого, Свого гніву не держить назавжди, бо кохається в милості ?. Знов над ними він змилується, наші провини потопче, - Ти кинеш у морську глибочінь усі наші гріхи. Ти даси правду Яковові, Авраамові милість, яку присягнув Він для наших батьків, від днів стародавніх » (Мих.7:18-20).

Те, що ми любимо робити, завжди буде тим, що ми із задоволенням демонструємо іншим. Так от, брати і сестри, підбадьортесь, Бог любить милувати. Писання говорить, що це є Його улюбленою справою!  

« Так говорить Господь: Хай не хвалиться мудрий своєю премудрістю, і хай не хвалиться лицар своєю хоробрістю, багатий багатством своїм хай не хвалиться! Бо хто буде хвалитись хай хвалиться тільки оцим: що він розуміє та знає Мене, що Я – Господь, Який на землі чинить милість , правосуддя та правду, бо в цьому Моє уподобання, каже Господь » (Єремія.9:23,24)

Господь особливо бажає, щоб пізнаючи Його, ми помітили, усвідомили і прийняли, що Господь – любить творити милість, Він Бог милуючий.  

2. МИЛІСТЬ ЗВЕЛИЧУЄТЬСЯ НАД СУДОМ  

Друга важлива характеристика милості – милість звеличується над судом. «Бо суд немилосердний на того, хто не вчинив милосердя.; Милосердя-бо ставиться вище за суд .» (Якова 2:13). Свою милість Ісус поставив вище за закон і суд.

« Бо як високо небо стоїть над землею, - велика така Його милість до тих, хто боїться Його, як далекий від заходу схід, так Він віддалив від нас наші провини; Як жалує батько дітей, так Господь пожалівся тими, хто боїться Його . бо знає Він створення наше, пам'ятає, що ми – порох » (Пс.102:11-14).

Хочу нагадати одну історію, яка стала прекрасною ілюстрацією милості Божої, що звеличилась над судом. Усі ми пам'ятаємо ситуацію, яка трапилась з жінкою, схопленою на перелюбі. Ось як це описується в Євангелії від Івана. « І ось книжники та фарисеї приводять до Нього в перелюбі схоплену жінку, і посередині ставлять її, та й говорять Йому: Оцю жінку, Учителю, зловлено на гарячому вчинку перелюбу... Мойсей же в Законі звелів нам таких побивати камінням. А Ти що говориш? Це ж казали вони, Його спокушуючи, та щоб мати на Нього оскарження. А Ісус, нахилившись додолу, по землі писав пальцем... А коли ті не переставали питати Його, Він підвівся й промовив до них: Хто з вас без гріха, нехай перший на неї той каменем кине!... І Він знов нахилився додолу, і писав по землі... А вони, це почувши й сумлінням докорені, стали один по одному виходити, почавши з найстарших та аж до останніх. І зоставсь Сам Ісус і та жінка, що стояла всередині... І підвівся Ісус, і нікого, крім жінки, не бачивши, промовив до неї: Де ж ті, жінко, що тебе оскаржали? Чи ніхто тебе не засудив? А вона відказала: Ніхто, Господи... І сказав їй Ісус: Не засуджую й Я тебе. Іди собі, але більш не гріши!» (Ин.8:3-11).

Фарисеї не розуміли, чому Ісус порушував постанови закону і прощав очевидні гріхи, за які Закон наказував побивати грішників камінням.

Що відрізняло серця фарисеїв і серце Господа в цій ситуації? Фарисеї були сповнені зла, їм хотілося зробити щось таке, що доводило б, що закон переважить. Але Господь, бачачи серце жінки, її розкаяння і жаль про скоєне, відкрив їй Свою милість. Милість звеличилась над судом, і милість Господа відповіла на її щире покаяння.  

Ще одна історія з Нового Заповіту. « Два чоловіки до храму увійшли помолитись, - один фарисей, а другий був митник. Фарисей, ставши, так молився про себе: «Дякую, Боже, Тобі, що я не такий, як інші люди: здирщики, неправедні, перелюбні, або як цей митник. Я пощу двічі на тиждень, даю десятину з усього, що тільки надбаю!» А митник здалека стояв, та й очей навіть звести до неба не смів, але бив себе в груди й казав: «Боже, будь милостивий до мене грішного!»… Говорю вам, що цей повернувся до дому свого більш виправданий, аніж той. Бо кожен, хто підноситься буде понижений, хто ж понижається, - той піднесеться» (Лк.18:10-14).

Митар усвідомлював свої гріхи; він каявся, сподіваючись не на свою праведність, а на любов і милосердя Боже, він пізнав серце Батька; митар був щирим і змирився перед Богом.

« Хай безбожний покине дорогу свою, а крутій – свої задуми, і хай до Господа звернеться, - і його Він помилує , і до нашого Бога, бо Він пробачає багато » (Ісаї. 55:7).

Милість — це особлива незаслужена прихильність і прощення людини, яка щиро кається і жалкує про свою провину.

Основою суду є закон, а милість заснована на любові і виходить з Божого серця. Господь милує, коли ми відвертаємося від гріхів і шукаємо підкріплення та пробачення у Господа.

Милість починається там, де є покаяння і надія на любов Бога. Він приймає нашу надію на Нього не як на суддю, а як на люблячого і милуючого Батька. Він реагує на щирість і спрагу по Богові.  

« Не в силі коня уподоба Його, і не в членах людини Його закохання, - Господь любить тих, хто боїться Його, хто надію складає на милість Його !» (Пс.146:10,11).

Кому Господь являє милість? « Господи, Боже Ізраїлів! Нема подібного Тобі Бога на небесах угорі, і на землі долі; Ти стережеш заповіта і милість для Своїх рабів, що ходять перед Твоїм лицем усім своїм серцем » (3Цар.8:23).

Бог зберігає милість особливо до тих, хто прагне ходити праведно перед Ним.

Милість Господа не припиняється після наших прогріхів чи помилок. Господь готовий милувати нас, навіть якщо ми згрішили. « Це милість Господня, що ми не погинули, бо не покінчилось Його милосердя . нове воно кожного ранку, велика-бо вірність Твоя!» (Єремія. 3:22-23). Милість Господа знову і знову оновлюється для того, щоб ми мали надію.

Але чи може милість бути безкінечною?

Якщо людина не кається в своїх гріхах, якщо вона в своєму серці не цінує милість Божу, тоді може прийти в її життя суд, і людина потрапляє під прокляття, переживає великі проблеми і може серйозно постраждати, навіть втратити спасіння.

Читаючи Святе Писання, я звернув увагу, що в текстах часто зустрічається поєднання двох слів: милість і істина.

Що це означає, і чому два ці поняття так часто стоять поруч одне з одним? 

3. МИЛІСТЬ ТА ІСТИНА  

Милість та істина як дві сестри завжди йдуть поруч. Милість прощає гріх, а істина приходить, щоб допомогти нам звільнитися від цих гріхів.

Бог бажає проявляти милість до недоліків і прогріхів народу Свого, але Він нас завжди вестиме до істини, вчитиме правді, оновлюватиме в святості.

Милість веде нас до прощення, але істина говорить про необхідність виправлення.

Милість відпускає нас, а істина веде до звільнення від гріхів.

Милість завжди вестиме нас до виправлення, тому що милість завжди йде поруч з істиною.

Неможливо милувати і при цьому не допомагати виправитись. Якби Бог тільки милував, людина так ніколи б і не виправила свої шляхи. Тому милість Господа завжди йде поруч з істиною, Словом Божим, а Слово Боже як меч обосічний приходить в наше життя, входить в наше серце для того, щоб допомогти нам змінитись.

« Господь добрий та праведний, тому грішних навчає в дорозі, - Він провадить покірних у правді, і лагідних навчає дороги Своєї. Всі Господні стежки – милосердя та правда для тих, хто Його заповіта й свідоцтва додержує . Ради ймення Свого, о Господи, прости мені прогріх, великий-бо він » (Пс.24:8-11). « Справедливість та право – підстава престолу Твого, милість та правда - обличчя Твоє випереджують .» (Пс.88:15).

Бог хоче милувати, але також Він бажає розірвати замкнуте коло « грішу і каюся ». У цьому нам допомагає пізнання істини. «… І пізнаєте правду, - а правда вас вільними зробить » (Ін.8:32).

Підведемо підсумок:

Господь відкрився нам у Своїй милості та прихильності. Він не прийшов руйнувати світ, але рятувати. Тому Ісус Христос, Син Божий, проживши людське життя, знає, що людство потребує співчуття, розуміння і милості. « Бо ми маємо не такого Первосвященника, що не міг би співчувати слабостям нашим, але випробуваного в усьому, подібно до нас, окрім гріха. Отож, приступаймо з відвагою до престолу благодаті, щоб прийняти милість та для своєчасної допомоги знайти благодать » (Євр. 4:15,16).

Ми повинні пам'ятати, в кого ми увірували. Наш Бог — Господь, який милує, і ми завжди повинні йти до Нього з очікуванням Його милості.

Ми також повинні пам'ятати: Бог вестиме нас в стан святості, і Його істина буде скрізь для нас огорожею охорони.

Необхідно оновити версію Adobe Flash Player. завантажити

завантажити відео

 



 

 Читать еще в разделе "Статті та проповіді":

 Еще в разделе «Матеріали»:

 
Объединение евангельских церквей Украинская Миссионерская Церковь духовно-благотворительный комплекс Христианская Надежда молитвенная поддержка, молитва за нужды, молитва благодарения русскоязычная версия сайта церкви Христианская надежда україномовна версія сайту церкви Християнська надія english version of this site